Înprovinciile Napoli şi Caserta doar o minoritate privilegiată are posibilitatea de a trăi "normal". În zonă, Camorra - adică mafia - face legea. În cartea sa intitulată "Gomorra", Roberto Saviano, un tânăr autor italian, face dezvăluiri senzaţionale despre mafia care controlează cele două provincii. Romanul nu i-a adus lui Roberto Saviano numai celebritatea, ci şi numeroase ameninţări cu moartea.

"Am devenit prizonierul propriului meu succes" - afirmă Saviano care, de la apariţia cărţii, nu şi-a mai putut părăsi locuinţa neînsoţit. Autorul îşi vrea viaţa înapoi, vrea să se îndrăgostească şi să poată bea o bere liniştit. În fond, nu are decât 29 de ani. În ultimii trei ani, Saviano a fost păzit permanent de doi Carabinieri.

"Primul lucru pe care îl sacrifici sunt raporturile umane. Din acest punct de vedere, Italia este o ţară deosebită. Dar, pentru mine, succesul cărţii este o dovadă a faptului că cititorii nu vor să aibă numai un roman de succes, ci şi să înţeleagă cu adevărat ce se întâmplă în jurul lor." - spune autorul.

Roberto Saviano îşi povesteşte viaţa de fugar din ultimii ani, după ce a primit ameninţări cu moartea din partea mafiei, despre a cărei violenţă vorbeşte în "Gomorra". După ce a fost pus sub protecţie, viaţa i s-a schimbat radical, povesteşte scriitorul într-un articol pe care-l semnează în "The Times". "Am trăit în peste 20 de case, nicioadată mai mult de câteva luni. Toate mici sau foarte mici şi foarte întunecoase".

Absenţa unui cămin pare a fi singurul mare regret al autorului care-şi poartă întreaga viaţă în trei valize mereu la îndemână: geamantanul cu haine, rucsacul cu medicamente şi cosmetice şi geanta cu acte, cărţi şi laptop. "O singură dată am reuşit să mă mut într-o casă cu verandă şi nu puteam să cred. Am pierdut veranda înainte de avea timp să despachetez", notează Saviano.


Întrebat dacă regretă că a scris "Gomorra", autorul răspunde sincer: "Adevărul este că o urăsc! Am multe frici, dar nu de moarte mă tem cel mai mult, ci de faptul că Mafia ar putea face totul pentru a mă defăima, pentru a-mi distruge credibilitatea". Faptul că jurnalista Anna Politkovskaya a fost ucisă la Moscova în 2007 este tragic, dar cu siguranţă preferabil discreditarii publice, scrie Saviano, citându-l pe soţul jurnalistei.

Roberto Saviano nu este singurul scriitor sau jurnalist din Italia care trăieşte sub protecţia poliţiei, dar succesul cărţii "Gomorra" a pus mafia pe jar. Pentru Camorra nimic nu este mai dezonorant decât încercarea de a-i scoate afacerile la lumină. Odată îndreptată atenţia opiniei publice către mafia, creşte şi presiunea asupra legiuitorilor ori asupra Poliţiei, susţine Roberto Saviano:

"Mafia urmăreşte presa cu mare atenţie, mult mai mult decât ar crede intelectualii care subestimează această preocupare a mafioţilor. Crima organizată cunoaşte extrem de bine mecanismele revoluţiei informaţionale pentru că se confruntă cu acestea în mod continuu."

Saviano ar fi putut să ajungă avocatul unuia dintre şefii mafiei din oraşul său natal. Tatăl lui fusese medic la serviciul de urgenţă. Înainte să moară, l-a învăţat pe tânărul scriitor că regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Între medici există o convenţie nescrisă de a lăsa pe stradă persoane rănite în urma unei tentative de asasinat pentru ca mafioţii să nu ia cu asalt ambulanţa ca să-şi termine misiunea. Dar bătrânul Saviano a încălcat convenţia de nenumărate ori, iar fiul său, declarat între timp persona non-grata în zonă, a urmat modelul tatălui. Culmea face că, în oraşul său natal, Saviano a trebuit chiar să audă din gura unui cap mafiot că, vezi-Doamne, Camorra nici nu există!




0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails